Så mange som 8 av 10 nordmenn benytter seg av leiebil i ferien. Det er spesielt i Spania, Italia, Sverige og USA at vi bruker betydelige summer på å leie en bil for fritidsformål. Derfor skal vi se nærmere på hva du kan gjøre for at den neste bilen du leier forsyner seg mindre av feriebudsjettet.

Bestill leiebil i god tid

Prinsippet med tilbud og etterspørsel gjelder også i leiebilmarkedet. Jo flere leiebiler som er reservert, desto høyere blir prisen på den gjenværende bilparken. Derfor lønner det seg å være ute i god tid med bestillingen.

De fleste bestemmer seg for hvor sommerferien skal tilbringes i løpet av vintermånedene. Så snart reisemålet er satt, bestiller mange flybilletter og hotellrom. Husk å bestille leiebil sammen med reise og overnatting. Sjansen for at du får en bedre pris er større når du bestiller flere måneder i forveien fremfor å reservere bilen uken før dere ankommer.

Finn gode tilbud på nettet

Nettet har gjort det enkelt å sammenligne priser på ferieleiebilen. Når du bruker vårt leiebilsøk kan du se hva de ulike bilutleiefirmaene skal ha for sine respektive biler. Søket avdekker at det kan være store forskjeller på hva du må betale for den samme bilen hos ulike utleiere.

Det fine med vår tjeneste er at du kan bestille leiebilen direkte fra søkeresultatet. Reservasjonen legges inn automatisk hos utleieselskapet du vil leie av.

Test ulike leiebilklasser

Uansett hvor du skal feriere vil du oppleve at etterspørselen etter leiebiler er stor. Noen bilklasser er mer populære enn andre. Dette gjelder først og fremst de mindre klassene.

Trykket er mindre i de litt større klassene, noe som kan gi seg utslag i at det koster mindre å leie en litt større bil enn de minste modellene. Dette fenomenet inntreffer først og fremst i høysesongen om sommeren. Du kan bruke leiebilsøket vårt for å sjekke om det kan være penger å spare på å oppgradere klasse.

Hent og lever på samme sted

En rekke nettsteder hevder at det er billigere å leie bil i sentrum av byene fremfor å bestille den på flyplassene i utkantene. Dette er en teori med varierende sannhetsgehalt. Det stemmer at du kan få leiebilen litt billigere på såkalte «bykontor». Det mange glemmer er at man må betale for buss, bane eller taxi for å komme seg til bysentraene. Dette fører ofte til at vinningen går opp i spinningen. Sagt på en annen måte: Du vil som regel ikke tape på å hente bilen på flyplassen du lander på.

Det vi med sikkerhet kan si er at du sparer penger på å hente og levere bilen på den samme utleiestasjonen. Hvis du, for eksempel, henter en leiebil hos Sixt på Gardermoen er det billigere å returnere den her når ferien er over. Leverer du den i Bergen vil det komme på en enveisavgift. Prinsippet med at du betaler ekstra for å levere leiebilen et annet sted enn du hentet den gjelder over hele verden.

Ekstrasjåfører kan koste ekstra

En ferietur i bil kan innebære lange kjøreturer. Mange ønsker å fordele kjøringen mellom flere sjåfører. Ulempen med dette er at man må betale mer for leiebilen. De fleste utleieselskapene legger på prisen hvis utleiebilen skal føres av mer enn én sjåfør.
Løsningen er å være så få sjåfører som mulig. Eller leie bil av et selskap som inkluderer to eller flere sjåfører uten at det koster mer. Du kan sjekke hva en eller flere ekstrasjåfører koster i leiebilsøket vårt.

Sjåførens alder kan også påvirke prisen. Flere av de store bilutleieselskapene tar seg ekstra betalt hvis sjåføren er under en viss alder. De fleste setter denne grensen ved 25 år.

Bestill egenandelsforsikring hjemme

Mange bilutleiefirmaer blir beskyldt for å «melke» kundene sine. Noe av kritikken er berettiget, ikke minst når det gjelder hva selskapenes representanter forsøker å prakke på deg når ferieleiebilen skal hentes ut.

Egenandelsforsikringer er blant tingene selskapene er mest ivrige etter å selge. Takker du ja til dette kan leieprisen bli nesten dobbelt så høy.

Du kan unngå å betale dyrt for en forsikring mot egenandelen ved å bestille den på egenhånd. En rekke kredittkort inkluderer gratis eller svært billig egenandelsforsikring. I tillegg kan du kjøpe den fra selskaper som NAF og Codan til en brøkdel av prisen du betaler for utleiefirmaenes tilbud.

Unngå dyrere USA-ferie

Det siste tipset handler om hvordan du unngår at USA-ferien blir voldsomt dyr. Den vanlige ansvarsforsikringen som følger med leiebilen dekker ikke skader på andres eiendom i USA. Derfor bør du kjøpe en utvidet ansvarsforsikring (SLI – Supplemental Liability Insurance). Denne sikrer deg mot amerikanske søksmål.